5N2A3575

Luovuimme mikroaaltouunista reilut puoli vuotta sitten, viime kesänä.

Syitä oli pari: olin katsonut liikaa Youtube-videoita, joissa näytetään, miten nopeasti kukka kuolee mikrotetun veden jälkeen ja mietin, onko minun pakko syödä tietoisesti säteilytettyä ruokaa ja tarjota sitä vielä lapselleni. Iski siis huru-ukkovaihe –  tieteellisesti saa olla eri mieltä.

Toinen ja ehkä todellisempi syy oli se, että keittiöfaceliftissä mikrolle ei yksinkertaisesti löytynyt nättiä kohtaa. Ne ovat seinällä rumia ja vievät pöydällä liikaa tilaa. Ainakin meillä. Entisen mikron tilalle laitoin mieluummin yrttivalon. (Näin löydän jääkaapille keskellä yötäkin…)

Reilut 10 vuotta sitten mikro hankittiin kissanruoan lämmittämistä varten. Eli en ollut kaivannut koko masiinaa ennen sitäkään. Nyt mikrolla lämmitettiin lähinnä lapsen ruokia, jotka voi lämmittää ihan hyvin myös kattilassa tai vesihauteessa.

Jos ilman pikaisesti lämmitettyä ruokaa on voitu elää ennenkin, niin voi tehdä nykyäänkin. Tässä vinkkejä, jotka ovat toimineet meillä.

Moderni uuninpanko toimii!

1. Vesihaude, yllätys yllätys, sulattaa tai lämmittää minkä tahansa ruoan nopeasti. Laita ruoka tiiviiseen muovipurkkiin ja purkki killuman lämpimään veteen, niin saat jääkaappikylmästä nopeasti huoneenlämpöistä. Ja tietty kiehuvan veden päälle laitetussa kipossa ruoka kuumenee oikeasti.

2. Astianpesukoneen päällä oleva taso lämpenee koneen kuivatusvaiheessa. Ainakin meidän rosterinen. Laitan siihen usein pakkasesta otetun leipäpalan sulamaan. (Se on niin lämmin, että kissatkin pitävät sitä modernina uuninpankonaan).

3. Auringonvalo lämmittää todella nopeasti. Esimerkiksi pakkasesta otettu leipä on puolessa tunnissa sulaa, jos sen nakkaa ikkunalaudalle aurinkoon muovipussissa. Näin kosteus höyrystyy ja sulattaa leipää nopeammin.

4. Kahvinkeittimen jälkilämmölle eli siihen levylle voi laittaa sulamaan lautasellisen marjoja. Näin teen usein aamupalalla: kun kahvit on juotu, nakkaan pakastemarjoja kippoon, ja hetken kuluttua ne ovat syötäviä.

5. Ai niin, ruokaahan voi ihan vain lämmittää uunissa! Ohhoh 🙂 Tai pannulla tai kattilassa.

6. Jos omistaa leivänpaahtimen ja sen päälle tulevan ritilälisäosan, sitäkin voi käyttää lämmitykseen. (No meillä ei sellaista ole. Leivät voi paahtaa pannulla, jos haluaa.)

Mitä sitten tapahtui?

Mikrottomuudesta on myös yllättäviä etuja – siis ihan omiin kokemuksiin perustuvia havaintoja (tosin varmasti kohta jokin kukkuluuruu-yliopisto keksii tutkia myös nämä).

1. Ilman mikroa hoikistuu, koska mieliteot jäävät. Jos ennen yksi pulla oli helppo mikrottaa pakkasesta, nyt sulamisen aikana ehtii miettiä, haluanko todella syödä tuon. Mikrolla saattoi vedellä toisenkin perään, kun se suli niin nopeasti.

2. Tulee syötyä paljon enemmän tuoretta ruokaa, kuten salaatteja.

3. Ruokaa ei tule tehtyä turhan paljon, kun tietää, että sen lämmittäminen ei onnistu minuutissa. Tekee mieluummin sopivia annoskokoja ja seuraavana päivänä sitten jotain muuta. Ruokavalio on monipuolisempi.

4. Ruokaa laittaessa on paljon parempi ennen vanhaan -fiilis! Toki se vie enemmän aikaakin, mutta keittiössä on kiva hengailla ja mietiskellä omia. Saa pysähtyä kesken päivän edes jossain.

5. Kun ruoanlaitto kestää vähän kauemmin, sitä ennakoi jo aiemmin päivällä. Ei siis sekoilureissuja kauppaan kovassa nälässä, että mitäs tänään tehtäisiin (*painaa paniikkinappulaa*), vaan rauhallisempia täsmäiskuja ja lempeämpää kokkausta.

Ps. Onko sinulla joku vinkki? Jaa se muiden kanssa!

#eroonmikrosta

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail to someone