5N2A2121

Tämä on viimeinen munkkipostaukseni vuoteen, koska levikset repee jo täällä 🙂

Siispä revetkööt sitten kunnolla, sillä huomista seuraavaan vappuaattoon on vielä 366 päivää. Vielä ehdit herkutella tällaisilla berliininmunkin sukulaisilla, vanilja-mustikkamunkeilla.

Resepti on suurin piirtein sama kuin sitruunamunkeissakin, mutta sitruuna on vaihdettu vaniljauutteeseen (löysin jenkkikakuista tuttua uutetta vihdoin Stockmannin leivontahyllystä!). Sisällä on myös täyte, mustikkahilloa, ja kuorrute on berliininmunkin sokerihötön sijaan maustettu vaniljalla ja mustikkahillolla. Siksi se on eloisampi kuin pinkissä klassikkomunkissa.

Vanilja-mustikkamunkit (16 kpl)
  • 50 g voita
  • 2 ½ dl maitoa
  • 1 ps kuivahiivaa
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl kardemummaa
  • ½ tl suolaa
  • 1 tl vaniljauutetta (sitä, joka tuoksuu melkein yskänlääkkeeltä)
  • 1 muna
  • 8-9 dl jauhoja (sen verran kuin taikina tuntuu kivalta)

Täyte:

  • mustikkahilloa

Kuorrute:

  • 3 dl tomusokeria
  • tilkkanen vettä (ihan vain juuri lusikallisen, parin verran, jotta saat sokerista paksun tökötin)
  • 1 tl vaniljauutetta
  • 1-2 tl mustikkahilloa

1. Sulata voi.

2. Sekoita kättä lämpimämpään maitoon sokeri, suola, kardemumma, vaniljauute ja muna.

3. Sekoita mukaan jauhot, johon on sekoitettu kuivahiiva.

4. Loppuvaiheessa sekoittele vuoron perään voita ja jauhoja, kunnes taikina tuntuu hyvältä.

5. Anna kohota reilusti.

6. Jaa taikina 16 osaan (tai useampaankin, jos haluat minimunkkeja). Tee palasista palloja, ja anna kohota jälleen reilusti.

7. Paista palloja 170-180-asteisessa rypsiöljyssä muutama minuutti. Käytän itse aina paistomittaria, jotta tiedän lämpötilan asteen tarkkuudella. Silloin hommassa ei ole mitään pelottavaa. (Ja ihan varuiksi pidän vieressä myös aina kattilan kantta ja – kyllä! – sammutuspeitettä, jos öljy roihahtaisikin jostain syystä.) Vinkki: Vaikka pelkäisit öljyn lämpöä, älä paista niitä liian miedossa lämmössä, esimerkiksi jossain 150 asteessa. Silloin munkit imaisevat kaiken rasvan sisäänsä ja niistä tulee ällöttäviä. Nimim. Kokeiltu on.

8. Valuta ylimääräinen rasva talouspaperiin ja anna jäähtyä.

9. Ruuttaa hilloa munkkien sisään esimerkiksi kermavaahdon pursotukseen tarkoitetulla pitkällä tyllalla. Kyllä se sinne menee!

10. Sekoittele kuorrutteen ainekset ja maistele, mikä miellyttää itseäsi. Pelkkä tomusokerin ja veden yhdistelmä maistuu oikeasti aika järkyttävän makealta, joten tässä on haettu parempaa makua mustikasta ja vaniljauutteesta. Uute on ruskeaa, joten siksi pelkkä valkoinen kuorrute jäi haaveeksi ja värjäsin sen hillolla. Anna kuorrutteen jäädä paksuksi, ja dippaile munkit siihen rennosti.

11. Syö ja anna muidenkin kuolata!

 5N2A2076   5N2A2117 (1)

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail to someone