5N2A0868

Luulitko, että Bali on joogan, riisipeltojen ja aussituristien kansoittama surffimesta? No on se sitäkin, mutta myös erinomainen ruokakohde.

Balilainen ei ehkä ole ihan tunnetumpien idän keittiöiden listalla (vertaa vaikka thaimaalaiseen, kiinalaiseen, japanilaiseen, intialaiseen…), mutta ei se hullumpaakaan ole. Kiinnostavaksi ruokakohteeksi Balin ja erityisesti Seminyakin alueen tekee kuitenkin se, että koska turisteja on paljon, kilpailu ja ruokahifistely on viety ihan omiin ulottuvuuksiin ja siitä pääsee nauttimaan edullisemmin kuin Euroopassa.

Paljon Australiassa ja Aasiassa pyörinyt huippukokki Tomi Björck antoi vinkkejä suosikkiravintoloihinsa Balilla – ja mehän testasimme ne.

Ja kas, on helppo huomata, minkälaisesta maailmanmatkailusta esimerkiksi Björckin Farang on ruokakulttuurivaikutteensa saanut. Nauti ja suunnittele omaa ruokamatkaasi!

1. Mamasan

5N2A0924  5N2A0907  5N2A09135N2A09525N2A09045N2A0944

Mamasaniin astuessa kuvittelee tulleensa rentoon Farangiin.

– Mutta pitää muistaa, että se on avattu vasta Farangin jälkeen, Tomi Björck huomauttaa.

Tämä on hänen ehdoton suosikkinsa, niin myös monen muun. Avaraa tilaa hallitsee valtava tapetti taustaseinällä, ja kaikki tuntuu mutkattomalta, niin ruoka kuin palvelu. Annokset on tehty tuttuun tyyliin jaettaviksi koko pöytäseurueen kesken.

– Söimme siellä varmaan viikon putkeen viimeksi! Tomi nauraa.

Jos alakerta sopii vaikka vauvaperheen lounaspaikaksi, yläkerrassa sijaitsee tyylikäs drinkkibaari. Lounaallakin tila on melkein täynnä.

Syömme pehmeäkuorista rapua, joka on yksi all-time-faivrittejäni. Lohisalaatissa lohi on jätetty juuri oikean punaiseksi, ja possusalaatti polttelee suussa. Jälkkäriksi nautimme ei-liian-makeita mustariisi- ja chai-vanukkaita, joista varsinkin ensimmäinen on täällä hitti. Kokonaisuus on siis fuusiota aasialaisesta ja eurooppalaisesta keittiöstä.

Entäs ne drinkit? Uu mama! Ei mikään ihme, että tänne haluaa palata. Mutta ei tämä ihan jokapäiväistä lystiä hinnaltaan olen: kahden ihmisen lounasmenu drinkkeineen (monta!) yhteensä 1,4 miljoonaa rupiaa eli noin sata euroa.

2. Merah Putih

5N2A11405N2A11825N2A11855N2A11615N2A11965N2A1139

Jo pelkästään interiööri hämmästyttää, kun ravintolaan astuu sisään. Tila on valtava lasikuutio, jota hallitsevat bambuseinät, kevyet pilarit, kupolimaiset puurakennelmat, seinällä lentävä kurkiaura ja oikeita karppeja täynnä oleva allas, joka kiertää ruokailijoita.

Oikeastaan koko sisustus on kuin palasia eri maailmoista, mutta vihreän eri sävyillä ne nivoutuvat yhteen saumattomaksi kokonaisuudeksi.

Ja voi vitsi mikä ruoka! Jos jo kuvitteli, että Mamasan on paratiisi, pakko sanoa, että tämä oli meidän suurin suosikkimme.

Ainoa miinus on, että henkilökunta suositteli syötäväksi enemmän ruokia kuin kukaan kykeni alas kiskomaan, mutta se annettakoon anteeksi, kun maut olivat niin tajunnan räjäyttäviä.

Pöytään kannettiin frittimaissia, sambalia, rapeaa ankkaa, paljon asioita, joita ei muista, ja tuttuun tapaan kaikki jaettiin taas pöydän kesken. Samalla seikkailtiin iloisesti eri maailmoissa, kun jälkkäriksi tuli kookospannacottaa ja suklaabrownieta.

Hinta Mamasania maltillisempi, 1,2 miljoonaa rupiaa eli noin 85 euroa.

3. Ku Dé Ta

5N2A1088

Ku Dé Ta on parhaimmillaan auringonlaskun aikaan, kun horisonttia ihailee samaan aikaan sulassa sovussa biksukansa ja fiinimmät ruokahifistelijät. Ruokaa saa niin valkoisten liinojen puolelta kuin rennosta rantabaarista, jossa tyylikkään cocktailin kera voi nauttia vaikka maistuvaa pizzaa. Tietenkin rantabaarista on paremmat maisemat auringonlaskuun.

Kaiuttimissa soljuu trendikäs lounge-musiikki, ja sohvan on ihana antaa imaista sisäänsä kultaisessa valossa. Jotain juotavaa, kiitos!

Daiquiri lähtee 8,50 eurolla, ja erityisen hyvin maistuu juoma, jossa on passionmehua, tuorepuristettua omenamehua, palmusokeria ja tummaa rommia. Terveellisiltäkin ne vaikuttavat: on inkivääriä, lisää palmusokeria, lisää tummaa rommia ja limeä. Taidanpa ottaa toisen!

Kun alkuun on päästy, tekee mieli syödä. Ja mikä pizzalista: kuka voi vastustaa ruokaa, jonka nimi on Just another great body? Tänne ja heti! Rapuja, mozzarella, chiliä ja parmesaania sisältävä pizza lähtee 15 eurolla. Jos söisi toisenkin pizzan, mitenköhän hyvältä näyttäisikään?

4. Sarong

5N2A1587

Sarong on kuin tuhannen ja yhden yön sadusta, kun hämyiseen luksustunnelmaan astellaan sisään Balin pimeässä illassa. Odotukset ovat korkealla, sillä tämä on myös Trip Advisorin suositelluin ravintola Balilla. Edellisten ravintolakokemusten innoittamana tämän on pakko olla jotain suussaräjähtävää, onhan?

Rehellisesti sanoen ei ihan ollut. Hinta kuitenkin räjäytti lompakon.

Vaikka interiööri on lupaava, ravintola full booked illasta toiseen ja ympärillä tänne yhtä innokkaasti halunneita iloisia seurueita, pääruoka ei ole oikein sen kummempaa kuin tosi hyvä etninen noutoruoka. Sori!

Vielä alkupalat ovat todella lupaavat: kampasimpukkaa tarjotaan lusikasta, ja kaikenlaisia asioita kääritään lehteen kuten vaikka siellä Farangissa, mutta pääruoaksi suositellaan butter chickeniä. Eihän siinä mitään, sehän on yleensä loistava annos – mutta täällä silkkiverhojen keskellä myskintuoksussa se maistuu ihan yhtä hyvältä kuin itseään kunnioittavassa intialaisessa.

Hyvää siis on, muttei niin hyvää ja erikoista, että koko lasku ansaitsisi olla viikon kallein, 1,9 miljoonaa rupiaa eli noin 130 euroa. No, kaikille muille tämä kelpaa, sillä sisään on useiden päivien jonot.

5. Mades Warung

5N2A0824

Mades Warung onkin sitten nimensä mukaisesti kaikkea muuta kuin hienostelupaikka: warung tarkoittaa perheomisteista, vaatimatonta ravintolaa, ja hinnat ovat sen mukaiset. Eli halvat.

Ravintola on valtava kompeksi sisätiloja tai useammalle rakennuksen sisäpihalle levittäytyvä kokonaisuus. Sama koskee menua: ei ole ruokatyyliä, jota täältä ei saisi. On thaikkua, kiinalaista, eurooppalaista, mitä asiakas haluaa.

Koska hinnat ovat halvat, täällä kannattaa rohkeasti vedellä listalta jotain sellaista, jota harvoin tulee kokeilleeksi. Joko se osuu tai sitten ei.

Alkupaloiksi tilatut rapuavocado ja ceviche ovat ehkä paremmat kuin pääruoat kanacurry ja ribsicurry balilaisittain, mutta ei täältäkään nälkäisenä lähde, vaikkei kaikkea söisi.

Illallinen yhteensä 400 000 rupiaa eli kolmisenkymppiä.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail to someone