mustikka1

Yksi sana: kardemumma! Ja pari muutakin: jos mustikkaraakaleivonnaiset himottavat, tee juuri näitä, sillä nämä ovat ehkä parhaita, joita olen tehnyt. Tiedän, olen väittänyt niin jo kaksi kertaa, tämän mansikka-vadelmakakun ja tämän kirsikkakakun kohdalla, mutta minkäs sille voi, ettei saa ruoasta tehtyä huonoa, hihhih! 🙂

Näiden leivonnaisten jippo on pohjaan laitettavassa kardemummassa. Se nostaa nämä uudelle tasolle ja vie kielen mennessään, vaikka yrittäisi olla kuinka dieetillä ja pidätellä itseään. Kun me skidin kanssa kuvasimme näitä, päätimme yhdessä tuumin kiskoa kaikki pois… tai siis skidi houkutteli minut mukaansa ruokarosmoukseensa ja minä tottelin kiltisti perässä.

mustikka6

Tein tällä kertaa vain puolet kokonaisen kakun määrästä, sillä halusin vain muutaman leivoksen, ja voin kokemuksesta sanoa, että älä tee niin. Määrät, joita blenderissä pitää pyörittää, ovat jo niin pieniä, ettei sekoitin enää oikein edes tajua, mitä sekoittaa.

Joten tee suosiolla ihan kokonaisen kakun verran näitä ja syö sitten kerralla, mitä syöt. Nämähän säilyvät pakkasessa ilmatiiviissä rasiassa, ja niitä voi sitten sulatella sieltä makeanhimon iskiessä helposti yksi kerrallaan. (Vähän liiankin helposti.)

mustikka5

Leivosten etu kakkuun verrattuna on myös siinä, että näiden kiinteytyminen pakkasessa on nopeampaa kuin kokonaisen kakun, koska nämä ovat pieniä. Tietenkin näpertämistä on enemmän, mutta ei sekään mitään rakettitiedettä ole, joten sitä on turha pelätä.

Käytän leivoksiin aina Strädterin metallisia fondant-renkaita, joiden halkaisija on viitisen senttiä. Sitten vain laitan sisälle valmista reunakalvoa, jota myydään esimerkiksi Chez Mariuksessa, niin renkaan voi nostaa helposti valmiin leivoksen ympäriltä ja kuoria muovireunuksen nätisti pois ennen tarjoilua. (Ja sanomattakin on selvää, ettei sitä muovikalvoa saa sitten vahingossakaan paistella minkään muun leivonnaisen yhteydessä.)

mustikka4

Tällä ohjeella tulee noin 6-8 leivosta riippuen siitä, miten huolellisesti jaksat kaapia blenderisi reunat nuolijalla.

Nyt vain metsään ja omat marjat hakemaan! Nimim. Pistää ne farkkujenkin läpi ja suoraan naamaan… 🙂

Mustikkaraakaleivokset (6-8 kpl)

Pohja:

  • 7 taatelia
  • 1 dl pekaanipähkinöitä
  • ripaus suolaa
  • ihan himppunen kardemummaa, alle maustemitallinen (sen verran, että maistat sen, mutta se ei hyökkää päälle)

Täyte:

  • 3 dl liotettuja cashew-pähkinöitä
  • ½ dl kookosöljyä
  • ¾ dl hunajaa
  • 1 tl vaniljaa
  • 2 sitruunan mehu
  • 2 dl mustikoita

Ja homma toimii samoin kuin yllä mainituissa kakuissa: blendaa pohjan ainekset ja taputtele taikina leivosrinkuloiden pohjille.

Sitten surauta täytteestä kaikki paitsi mustikat. Jaa puolet siitä vuokien pohjalle.

Lisää mustikat mukaan loppumassaan ja surauta ihanan siniseksi. Täytä vuoat loppuun.

Laita vuoat pakastimeen ja ihmettele. Kiinteytymiseen menee vain reilu tunti. Jos unohdat ne pakkaseen tai syöt vasta seuraavana päivänä, anna sulaa rauhassa.

Koristele (näihin käytin mansikkaa, pensasmustikkaa, karhunvatukoita ja kookoslastuja), maista ihanan kardemummaista makua ja anna muidenkin maistaa! Tai syö ihan itte salassa…

mustikka-recipe

//

These are the BEST raw pastries ever! I know, I’ve said that a couple of times already, but I really mean it!

The clue of these raw pastries is in the crust: there’s a little bit of cardamom. Just a little bit, not too much that the pastries don’t taste like Christmas. 🙂

First blend the ingredients of the crust, then the filling without the blueberries (so you can see the white layer) and then the blueberries to half of the filling.

These freeze only in an hour so the pastries are faster to make than a whole cake – but of course there’s a little bit more nibbeling. But these are worth it, believe me!

Have a sweet day! 🙂

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail to someone