5N2A1981

Suolaviikon tulokset olivat varsin mielenkiintoiset: söin suolaa vähemmän kuin suositellaan, lapsi söikin yllättäen liikaa, ja koko ruokavalio räjähti viikon kokeilun tuloksena.

Mistä se johtuu? Siitä, että huomasin mässyttäväni huomaamatta yllättävän paljon kaikenlaista ja korjasin jo viikon aikana tiettyjä tapojani. Tässä muutama esimerkkipäivä ja mitä ylläreitä sieltä paljastuikaan (suolagrammat suluissa):

Esimerkkipäivä 1

Aamupala: Kahvia (0), maitoa 1 dl (0,1), rahkaa, jogurttia, mysliä (0,2)

Välipala: 2 leipäsiivua à 50 g (1,2), 6 siivua kylmäsavuhärkää à 0,1 g (0,6), sipaisu voita (0,1), 6 juustosiivua à 4 g (0,4), 50 g leipäjuustoa (0,3)

Välipala: 2 suklaakeksiä à 0,2 g (0,4)

Illallinen: Paistettua kanaa (pippurilla maustettu), salaattia, mozzarellaa (kaikkineen 0,4)

Iltapala: 1 leipäsiivu (0,6), 3 leikkelettä (0,3), 3 juustoviipaletta (0,2)

Päivässä yhteensä: 4,8 g

5N2A3253

Yllätys numero 1: Jos joisi maitoa urakalla esimerkiksi kahvissa pitkin päivää, litran juomalla saisi viidenneksen päivän suolasta. Ei ole tullut mieleenkään, että maidossa on suolaa.

Yllätys numero 2: Leipäviipaleet, jotka tuntuvat lautasilla viattomilta, painavatkin yllättävän paljon. Jo parista viipaleesta saa suolamäärän, joka on jo yli viidennes päivän suosituksesta.

Yllätys numero 3: Yhdessä leikkelesiivussa 0,1 grammaa suolaa kuulostaa vähältä, mutta kun ne ovat ohuen ohuita eivätkä tunnu missään, niitä saattaa vedessä paketista aikansa kuluksi liikaa.

Yllätys numero 4: Ei pelkkä sokeri, mutta myös suola. Välipalakeksien mussutus lisää päivän suolansaantia ihan olennaisesti.

5N2A3210

Esimerkkipäivä 2

Aamupala: Kahvia ja maitoa (0,1), 100 g rahkaa (0,1), hedelmäsalaattia (0)

Välipala: Hedelmäsalaattia (0), 1 leipäsiivu (0,6), 3 leikkelettä (0,3), 3 juustoviipaletta (0,2)

Lounas: hodari ulkona (arvio 6,8)

Illallinen: 2 dl lohikeittoa (0,5)

Päivässä yhteensä: 8,6 g

5N2A3289

5N2A3297

Yllätys numero 5: Huippumainiossa hodariravintolassa hodarin suolapitoisuudesi arvioidaan 3-5 prosenttia ja painoksi 170 g. Jos suolaa olisi 4 prosenttia, annoksen suolamäärä olisi 6,8 g. Huh! Toisaalta päivät pitää suhteuttaa toisiinsa, ja jos normaalisti syö alle suositusten, mitä väliä, jos se on hyvää.

Yllätys numero 6: Itse tehty lohisoppa sisälsi liemikuution, joita aina syytetään kovasta suolaisuudesta. No sisältäväthän ne toki sitä, mutta yhteen annokseen suhteutettuna se ei tunnu missään. Sitä paitsi itse tehdyssä ruoassa suolaa on joka tapauksessa vähemmän kuin eineksessä.

Esimerkkipäivä 3

Aamupala: Kahvia ja maitoa (0,1), rahkaa, jogurttia ja mysliä (0,2)

Lounas: Lihapullia (0,2), kukkakaalimuusia (0,1)

Välipala: Puolikas munkki (0,2)

Illallinen: Self-made-dog: valmissämpylä (0,75), bratwurstiraakamakkara 75 g (1,0), tuoresalaattia, sipaisu sinappia, karamellisoitua sipulia, 100 g valmisperunasalaattia (1,0)

Päivässä yhteensä: 3,55

5N2A3351

5N2A3373

Yllätys numero 7: Itse tehdyssä ruoassa suolaa ei ole lähes ollenkaan, vaikka minä oikeasti tykkään sen mausta ja hyvästä ruoasta. En siis ole leikkinyt suolatonta viikkoa, vaan tehnyt hyviä lihapullia ja kukkakaalipyreetä entiseen tyyliin. Eikä sitä näköjään ole tarvetta korjata.

Yllätys numero 8: Kun alkaa pitää päiväkirjaa syömisistään ja näkee, miten paljon missäkin ruoassa on mitäkin, korjausliike on aika väistämätön jo kokeilun aikana. Toisaalta se saattaa yksinkertaistaa ruokavaliota, kun syö vain sitä, minkä hyväksi tietää eikä jaksa selvittää samoja tietoja uusista ruoista. Se on sääli!

5N2A3212

Suoladiaryn edut
  • Jos olet rehellinen, todennäköisesti vähennät suolan syöntiä automaattisesti, kun huomaat nykyiset suolamääräsi.
  • Todennäköisesti hoikistut, kun vähennetty suolamäärä vähentää turvotusta.
  • Todennäköisesti hoikistut muutenkin, kun tarkkailet syömistäsi.
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail to someone