Ah, mikään ei ole parempaa kuin niin kuuma munkki, että näpit palavat, kun sitä pyörittelee sokerissa ja sitten puraisee!

Eikä kaloreilla ole kerran vuodessa mitään väliä!

5N2A2010

Nämä rinkilät saavat makunsa sitruunankuoresta. Mausta tulee mieleen lapsuuden donitsipakettien sisältö, ja kun tein samalla myös vaniljamunkkeja (resepti tulossa vähän myöhemmin), makuero on selkeä. Sitruuna ihan oikeasti siis maistuu.

Nämä ovat ns. pikamunkkeja, eli en ole jaksanut vaivata taikinaa. Nimi on vähän huijausta, sillä kyllähän näitäkin kohotetaan. Tässä tapauksessa kohotin tuntitolkulla, kun käytin vähän liian viileää maitoa, ja hiiva toimikin hitaammin. (Ja sitten toisessa kohotusvaiheessa yksinkertaisesti unohdin ne, hups.)

Paistoin taikinasta vain puolet kerralla, ja loput laitoin pakkaseen valmiina rinkuloina. Ne vain sulatan ja kohotan ja paistan, kun munkkihimo vielä ennen vappua iskee. Todennäköisesti tänään 🙂

Sitruunamunkit (16 kpl)
  • 50 g voita
  • 2 ½ dl maitoa
  • 1 ps kuivahiivaa
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl kardemummaa
  • ½ tl suolaa
  • 1 sitruunan kuori raastettuna
  • 1 muna
  • 8-9 dl jauhoja (sen verran kuin taikina tuntuu kivalta)

1. Sulata voi.

2. Sekoita kättä lämpimämpään maitoon sokeri, suola, kardemumma, sitruunankuori ja muna.

3. Sekoita mukaan jauhot, johon on sekoitettu kuivahiiva.

4. Loppuvaiheessa sekoittele vuoron perään voita ja jauhoja, kunnes taikina tuntuu hyvältä.

5. Anna kohota reilusti.

6. Jaa taikina 16 osaan (tai useampaankin, jos haluat ohuempia ja pienempiä rinkeleitä). Tee palasista ohuita pötköjä, jotka sitten puristat yhteen rinkeleiksi.

7. Anna jälleen kohota reilusti.

8. Paista 170-180-asteisessa rypsiöljyssä muutama minuutti. Käytän itse aina paistomittaria, jotta tiedän lämpötilan asteen tarkkuudella. Silloin hommassa ei ole mitään pelottavaa. (Ja ihan varuiksi pidän vieressä myös aina kattilan kantta ja – kyllä! – sammutuspeitettä, jos öljy roihahtaisikin jostain syystä.) Vinkki: Vaikka pelkäisit öljyn lämpöä, älä paista niitä liian miedossa lämmössä, esimerkiksi jossain 150 asteessa. Silloin munkit imaisevat kaiken rasvan sisäänsä ja niistä tulee ällöttäviä. Nimim. Kokeiltu on.

9. Valuta ylimääräinen rasva talouspaperiin.

10. Siirrä kuumat munkit heti sokerilautaselle, jossa pyörittelet niihin sokerit kiinni. Haaleaan munkkiin sokeri ei enää tartu.

Sitten vain syömään! (Ja meillä apuneiti näyttikin iskevän heti kiinni.)

5N2A2038

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail to someone