lingonberry3

Tämä kakku ei meillä pitkään viihtynyt. Nams ja mums vaan!

Tässä kovin perinteisessä kahvikakussa ei ole mitään uutta eikä ihmeellistä. Siinä on voita, sokeria ja kananmunia ja se paistetaan uunissa. Kun pääsin maistamaan Vappu Pimiän mustikkakakkua hänen uuden ruokakirjansa julkkareissa, se sopi just siihen aamuun täydellisesti. Kardemumma on vaan hyvää – jos muuta väittää, se on sama kuin yrittäisi puhua mustaa valkoiseksi! Ei onnistu!

Korvasin Vapun mustikat puolukalla, koska niitä oli edelleen pakkasessa, mutta toimipa tuokin. Päälle laitoin varuiksi vähän makeampaa marjaa – no miten makeaa vadelma nyt onkaan – mutta niillä ei ole olennainen rooli tässä. Kakku maistuu kardemummalle, eikä puolukoiden kirpeys tule läpi. Ne vain antavat hampaille hieman pureskeltavaa.

Väritys sopii joulunodotukseen, ja tämä on mainio kakku vaikka glögin seuraksi. 🙂

Itse puolitin Vapun reseptin ja paistoin kakun leipävuoassa. Jos haluat perinteisen ison pyörylän, tee resepti just silleen. Tässä se on suoraan Vapun reseptikirja 2:sta. PS. Kirja lähtee kohta arvontaan!

Mustikka-kardemukkakakku
  • 175 g voita
  • 2 dl sokeria
  • 4 kananmunaa
  • 2 tl vaniljauutetta tai -sokeria
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl kardemummaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 75 g crème fraîchea
  • 200 g mustikoita (laitoin siis saman määrän puolukoita)

Kuorrutus

  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 75 g crème fraîchea
  • 2 dl tomusokeria
  • 1-2 dl mustikoita koristeeksi

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vatkaten. Lisää joukkoon vaniljauute tai -sokeri ja sekoita.

Sekoita jauhot, mardemumma ja leivinjauhe keskenään ja kääntele varoen taikinaan.

Lisää ranskankerma ja mustikat.

Voitele irtopohjavuoka tai laita sinne leivinpaperi, jolla voit nostaa kakun pois.

Paista kakku keskitasolla 180 asteessa noin 50 minuuttia. Anna jäähtyä.

Sekoita kuorrutteen ainekset tahnaksi. Levitä vasta täysin jäähtyneen kakun päälle ja koristele mustikoilla. Vapun autenttinen versio täytti tältä.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail to someone