nokneadbread

Olen niin laiska leipuri, että inhoan monimutkaisen leivänteon eri vaiheita. Milloin pitää odottaa tuntitolkulla, milloin vaivata ja milloin taas nostattaa.

Sori, ei mun juttu.

Olen yrittänyt tutustua myös Ruotsista tuomani leipäjuureen, mutta emme ole vielä tulleet läheisiksi ystäviksi. Palataan häneen sitten, kun bondaamme kunnolla 🙂

Sitä ennen kerron leipäohjeen, jota meillä on tehty muutama vuosi lähes joka päivä. Tai siis minä en tee. Vaan mies, kiitos vain!

5N2A7158

Jep, se on se pataleipä, joka tuntuu tulevan nyt joka paikasta vastaan.

No ei mikään ihme, sillä tämä ei vaadi yhtään osaamista tai vaivannäköä. Kunhan sotkee ainekset illalla yhteen ja paistaa ne seuraavana päivänä. Väliin vaaditaan vain yö, jolloin nukutaan.

Kun saat kierteen päälle, huomaat laittavasi lähes joka ilta leivän tulemaan, jotta seuraavana päivänä on herkkua tarjolla. Herkun tästä tekee rapea kuori ja kevyt rakenne, koska taikina on melko löysää.

5N2A7304
Ps. Tämän puisen kuvausalustan löysin sieltä Metsäkylän navetasta.
Pataleipä
  • 7 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl suolaa
  • 4 dl vettä
  • 1 tl kuivahiivaa

Sotke ainekset ihan käsin kulhoon, laita kelmu päälle ja unohda huoneenlämpöön 12-24 tunniksi. Tee siinä välissä ihan mitä elämässäsi huvittaa. Nuku vaikka hyvät yöunet 🙂

Kun sinulla on sopiva hetki ja taikina jo kuplii, kaada taikina jauhotetulle alustalle. Äläkä säikähdä: se on todella, todella löysää.

Jauhota taikinaa sen verran, että se ei tartu enää sormiin ja anna taikinan levätä vartti vaikka elmun alla. Tee siitä sitten pallo ja anna nousta liinan alla parisen tuntia. Jauhota liinakin hyvin, sillä taikina on kaatovaiheessa vieläkin todella sticky. (Kiireessä olen kohottanut puolikin tuntia ja hyvää leipä on ollut.)

Kuumenna uuni 225 asteeseen ja laita uuninkestävä pata tai kattila kuumenemaan sinne. Leipä paistetaan kattilassa tai padassa kannen alla. Me käytämme ihan Iittala Toolsin kattilaa, joten mitään ihmeellistä pataa et oikeasti tarvitse. Olennaista on, että kattila on todella kuuma sillä hetkellä, kun kippaat taikinan sinne.

No sitten onkin sen vuoro: kaada taikina liinan avulla kattilaan, laita kansi päälle ja paista puoli tuntia. Ota kansi pois ja paista vielä vartti. Se on siinä!

Tämä on perusresepti, josta voit modata leipää ihan miten vain. Käytä siemeniä, spelttiä, vaikka porkkanamehua. Mitä enemmän suolaa, sen parempaa leipä on. Jos välttelet sitä, vähennä toki, mutta se tuo leipään maun. Minä tekisin hyvää ja söisin sitä vähemmän.

Mutta jotenkin meillä käy niin, että tämä leipä ei säily seuraavaan päivään – koska joku ehtii aina syödä sen!

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail to someone