5N2A7556

Väsäsin viikko sitten skidin synttäribileisiin kaameassa kiireessä syötävää, joka valmistuisi nopeasti ja helposti.

(No okei, myönnän: kiire johtui siitä, että tein kaksi kakkua, joista toiseen, siihen sokerikuorrutteella askarreltuun, meni niin monta tuntia, että yritin keksiä raikkaammaksi vaihtoehdoksi jotain nopeampaa.) Hups, välillä vähän innostun!

Koska täytekakku oli järjettömän syntinen jenkkiresepti, vastapainoksi piti kehittää jotain keväistä ja sitrusmaista. Tällaisen kreasin ihan lennossa 🙂

Kakusta tuli todella mainio raikkauden ja suussa rapisevan rakenteen yhdistelmä, joka keräsi kehuja juhlapöydässä.

Kun seuraavana aamuna mussutin kakkua aamupalaksi, sitruunan maku ja kakun rakenne oli vieläkin parempi, joten voit huoletta tehdä tämän koristeita vaille valmiiksi edellisenä päivänä.

Sitruunajuustokakku

Pohja

  • Noin 200 g Digestive-keksejä
  • 75 g voita
  • Halutessasi lisää vaniljajauhetta eli sitä ruskeaa jauhetta maun mukaan

Täyte

  • 1 purkki kuohukermaa (3,3 dl)
  • 1 purkki mascarponea
  • 1 purkki sitruunarahkaa
  • 1 purkki tavallista rahkaa
  • 1 sitruunan kuori raastettuna
  • 2 sitruunan mehu (laita vieläkin enemmän, jos haluat lisää sitrusmaista raikkautta)
  • 1-2 dl sokeria (heittelin lennosta maun mukaan, luota sinäkin makuusi!)
  • 8,5 liivatelehteä

Päälle

  • tuoreita marjoja reippaasti: vadelmia, karhunvatukoita, mustikoita
  • marenkeja (osta vaikka valmiina)

5N2A7641

1. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.

2. Tee pohja: Murskaa keksit jauhoksi (minä puristelen vain lasinpohjalla kulhoa vasten) ja sulata voi. Lisää halutessasi vaniljaa ja sekoita kaikki ainekset. Painele 24-senttisen irtopohjavuoan pohjalle tasaiseksi massaksi. Minä laitoin pohjalevyn päälle ruskean leivinpaperin, jonka jätän rutisteltuna lopulta kakun reunojen koristeeksi.

3. Aloita täyte: Vatkaa kerma melkein vaahdoksi, lisää sokerit ja vaahdota kunnolla loppuun. Älä anna mennä yli!

4. Lisää rahkat ja mascarpone, vatkaa massa tasaiseksi.

5. Raasta hyvin pestyn sitruunan kuori ja purista mehu parista sitruunasta. Sekoita täytteeseen varovasti. Tarkasta tässä vaiheessa maku: tarvitsetko vielä lisää sokeria vai kenties sittenkin sitruunaa? Anna mennä fiiliksellä!

6. Kuumenna pieni tilkka vettä ja lisää pehmeät liivatteet siihen. Anna sulaa. Kun neste on jäähtynyt eli ei enää sulata vaahtoasi, lisää se ohuena nauhana täytemassaan. Sekoita kunnolla, että liivatetta on tasaisesti massassa, ja kaada täyte pohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 5 tuntia. (Seuraavana aamuna maku oli syventynyt ja täyte tiivistynyt.)

7. Koristele reilulla marjasadolla ja marengeilla. Varsinkin jälkimmäisiä kannattaa murustella päälle reippaasti, sillä juuri ne tuovat kivan rapean rakenteen lusikalliseen. Koristelu toimii parhaiten, kun se heitellään vain huolettomasti kakun päälle. Myös alle jätetty leivinpaperi sopii kakun sielunmaisemaan, kun rutistelet sen ryppyyn ja leikkelet vähän nätimpään muotoon kakun ympärille.

Tätä helpompaa juustokakkua ei juuri ole. Oikeastaan ainoat paikat mokata ovat kerman vatkaaminen överiksi ja liivateliemen lisääminen liian lämpimänä, jolloin täyte sulaa ja sen kuohkea rakenne katoaa.

Kakun voi sitruunan sijaan maustaa myös vaikka vadelmasoseella, jolloin kakusta tulee kirpakan raikasta, tai mansikalla, jolloin maku on lempeän lapsellinen. Keksipohjankin voit vaihtaa halutessasi vaikka suklaakekseihin.

Kokeile rohkeasti, ei se oo niin nökönuukaa!

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail to someone