5N2A9931 5N2A9939 5N2A9974Innokkaana viininmaistelijana päädyn yleensä paikallisille viinitiloille keinolla millä hyvänsä. Balilla “päätyminen” tarkoittaa kaikkea muuta kuin huoletonta ja pikaista käväisyä.

Saarella on yksi viinitila, ja vaikka lokaaleissa kippoloissa Hattenin viinejä innokkaasti juodaankin, kukaan ei ole edes kuullut, että viini tulisi saaren pohjoisosasta.

Taksikuskillekin tilan etsiminen on yhtä tuskaa. Viinitilalle pitäisi olla reilun parin tunnin ajo Ubudista, mutta jostain syystä olemme harhailleet jo viisi tuntia.

Ohjeita ei ole helppo soittaa, sillä nettisivuillakin on väärä numero. Ja vartin matkan päässä kylänmiehet tietävät, että tunti vielä “tuohon suuntaan”.

Ihme tapahtuu, ja puoli tuntia ennen sulkemisaikaa viinitilalla meitä vastassa on oppaana Kadek Sumiasa, joka on yhtä ihmeissään, mitä turistit täällä tekevät.

5N2A9858  5N2A9880  5N2A9859

Sillä vaikka siisteillä nettisivuilla tilalla vierailumahdollisuudesta kerrotaankin, turisteja ei täällä paljon käy.

– Viime viikolla oli ryhmä lähirantakaupungista, ensi viikolla tulee 40, Kadek kertoo.

Loput päivät ilmaa halkovat sudenkorennot, rypälemaita kuopsuttavat siat ja vieressä ammuvat lehmät.

5N2A9876

– Vanhimmat köynnökset ovat 15-vuotiaita, uusimmat vuoden ikäsiä. Näistä tehdään valkoviinejä, Kadek sanoo ja esittelee alla aukeavaa köynnösrivistöä.

Pienen kierroksen jälkeen maistellaan. Liekö syy sitten viinin oikeassa kylmyydessä, viiden tunnin etsimisessä tai tolkuttomassa helteessä, rose, joka on maistunut kitkerältä resortin paksureunaisesta tusinalasista, onkin ihan reippaan raikasta.

5N2A9998
Kadek Sumiasa esittelee tilan kuoharia. Melko makiaa oli resortissa korkattuna.

Kallein kuohari maksaa 245 000 rupiaa eli noin kaksikymmentä euroa.

Menevät ne muutkin alas, mutta eihän näitä hyvällä omallatunnolla ihan loistaviksi voi kehua tai tilaa haltioituneesti ylistää.

Mutta ei kai tarvitsekaan. Kiinnostavuus on juuri siinä, että harvemmin tällaista siankuopsuttamaa viinitilaa pääsee sandaaleissaan tallustelemaan.

Matka Ubudista on kuitenkin liian pitkä. Jos jo sattuu olemaan pohjoisessa, paikassa kannattaa piipahtaa. Mutta kymmenen tuntia voi käyttää muuallakin kuin autossa ja ruuhkassa. Vaikka jossain kivassa asanassa.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail to someone