gate7

Menneenä juhannuksena päätin viettää vähän toisenlaisen keskikesän juhlan ja päädyin ystäväni Arjan luo Loviisaan.

Arja osti pari vuotta sitten ihastuttavan rintamamiestalon Loviisan Valkosta. Talo oli hyvin säilynyt mutta edelliset parikymmentä vuotta vähän laiminlyöty – piha varsinkin. Talon Arja on jo kunnostanut, ja tänä kesänä vuorossa olivat puutarha ja piha.

gate8Paikallinen ammattilainen kävi tekemässä suuret työt eli myllersi työkoneella kaiken risukon, suuret kivet ja kannot pois alta. Tilalle jäi tasainen multainen alue. Siihen Arja oli suunnitellut kauniin, vähän erilaisen puutarhan.

Penkit olisivat korotettuja ja niitä ympäröisivät vanhat kattotiilet. Käytäville tulisi hiekkapeite. Pääosassa olisivat erilaiset ruusut, marjapensaat ja kirsikkapuu. Myös mansikoita ja kesäkurpitsaa istutettaisiin.

Tärkeimpiä visuaalisia koristeita tulisi olemaan puutarhan portti. Ajatuksena oli, että siihen sopisi metallinen portti, johon voisi kasvatella vuosien varrella köynnösruusua.

Siinä puutarhaa rakentaessa meillä heräsi ajatus, että mitä jos portti olisikin vähän persoonallisempi. Uniikki. Rautaportti kun tuppaa olemaan joka toisessa pihassa.

Arja sanoi, että hän on miettinyt jo tovin, että pihalla kasassa lojuvat koivunoksat pitäisi saada jotenkin käyttöön ja että hän oli vähän pohtinut, tohtisiko niistä yrittää porttia.

gate6

Näissä helteissä harva varmaan enää muistaa, että juhannus ei ollut se kaikista parhain ilmoiltansa. Juhannuspäivänä ainakin Loviisassa satoi aivan kaatamalla! Siinä kelissä ei mutaa kuskata tai levitellä. Päätimme Arjan kanssa kokeilla, josko saisimme rakenneltua koivunoksaportin. Ei muuta kuin sadetakit niskaan ja kumpparit jalkaan, sillä eihän myö sokerista olla!

Pelkillä oksilla portti ei pystyssä pysy. Onneksi vanhat omakotitalot ovat varsinaisia aarreaittoja, jos on kyse DIY-hommista. Kaksi vanhaa vesiputken pätkää sai toimittaa rungon virkaa. Ohutta sähköputken pätkää ujutettiin jokaiseen päähän noin 60 senttiä jykevöittämään rakennelmaa.

gate5

gate1

Putket aseteltiin “telttamaisesti” limittäin omille paikoilleen. Putket tuettiin paksulla rautalangalla ja saunan takaa löytyneillä betoniraudoilla. Raudat pätkäistiin voimapihdeillä sopivan kokoisiksi.

(Tässä vaiheessa todettiin, että tätä on lähes mahdoton tehdä yksin, mutta kahteen pekkaan onnistuu kyllä.)

gate4

gate3

gate2

Sitten vain pujottamaan koivunoksia betonirautojen väliin! Kun tarpeeksi oksia oli viritetty ja näkymä miellytti silmää, viimeistelimme koko hässäkän ohuella rautalangalla. Säidenkestävän portin saadaksemme käytimme ylijäämäbetonit portin jalkoihin ja tuimme sitä vielä kivillä.

Ja tässä se komeus nyt sitten on, tadaa:

gate9

Nämä viimeiset kuvat ovat tältä viikolta nyt parin viikon ikäisestä portista, johon uusi köynnöskasvi on jo hyvää vauhtia kiipeämässä. Ruusuissa menee muutama vuosi, eikä millään malttaisi odottaa, miten kaunis ruusuportti tästä vielä tuleekaan!

Kustannukset porttiin olivat tasan nolla euroa. Meillä oli hyvä tuuri, kun kaikki rakennusainekset löytyivät pihapiiristä. Ja kuten tekijöiden naamasta näki, kura lensi, mutta se ei haitannut!

Hyvää kesää!

– Hanna –

gate10

All pics by Hanna Pakarinen.

//

 I spent my midsummer party a little bit unusual way – by working hard in a garden!

My friend Arja has an old house that she bought a few years ago and this was the summer to fix the garden. Or rebuild it totally.

We got an idea of garden gate that would be unique, reuse of old material and wouldn’t cost a thing. Yes, it’s made of old water pipe, steel wire and brushwood. And we made it togerher, just the two of us!

In the colour pics you can see the gate after two weeks. In some years there will be a lot of roses (it takes a long time…) but there’s one grapevine already to show what the gate will be like in the future. Isn’t that beautiful or what?

And the total cost: zero euro, haha!

– Hanna –

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail to someone