5N2A0622

Tämän paidan teko lähti ihan käsistä…

5N2A0623

Ja tässä perusteet: halusin neuloa ohuen, todella simppelin neuleen ja katselin etukäteen erilaisia malleja, mutta mitään sopivaa ei löytynyt. Aloin sitten neuloa periaatteessa sopivan ohuelle langalle ja vitosen puikoille tarkoitettua mallia ilman vastaavissa malleissa olleita koukeroita, mutta kun kiskaisin pyöröpuikoilla tehnyt neuleen päälleni, kun olin päässyt kainaloiden korkeudelle, totuus paljastui. Paita oli valtavan leveä. Fak!

Vaikka lanka ja puikot olivat täsmälleen sopivat, jostain syystä tätä Dropsin Brushed Alpaca Silkiä (tässä linkki väriskaalaan) tekee vain mieli neuloa vähän löysemmin kuin tavallista lankaa karvojen ja höttöisyyden vuoksi. Fak, fak, fak!

Koska neuletta on lähes mahdotonta purkaa langan ominaisuuksien takia ja työtä oli kuitenkin tullut jo tehtyä, päädyin klassiseen ratkaisuun: jos ei voi peittää sitä, korosta! Enää piti keksiä, mihin jonkinlaisen vekin tekisi.

Perustapa olisi tietenkin tehdä jippo etupuolelle rintojen kohdalle. Mutta en halunnut, sillä mielessäni oli jo yksinkertainen peruspaita ja eturypytys on tällä hetkellä “so last season”. Siispä päätin peittää vekin omilta silmiltäni ja kääntää katseen selkään.

Ylimääräiset silmukat päättelin lennossa kutoen niin, että neuloin laskosten matkan verran kaksi silmukkaa yhteen. Niitä ei siis ole varsinaisesti päätelty (sillä inhoan turhaa päättelyä ja ompelua), vaan laskokset on neulottu paitaan valmiiksi.

Koristeeksi ja tiukan päättelyrivin peitteeksi etsin ensin jonkinlaista isoa nappia, mutta tämähän olikin loistava ratkaisu!

5N2A0630

5N2A0634

(Hihii, enää puuttuu tyynysota!)

5N2A0745

5N2A0703

5N2A0714

5N2A5273

Ohje

Jos  haluat vekin, luo 168 silmukkaa. Jos et, luo 128 silmukkaa. Neulo 4 o 4 n resoria 6 senttiä pyöröpuikoilla numero 5.

Neulo kainaloihin asti oikeaa neuletta. Jos teet vekin, laita merkkilangat niin, että vekin puolella on 104 s, toisella puolella puolella 64 s. Päätä kainaloiden merkkilankojen ympäriltä 10 s eli 5 s per puoli ja samalla kierroksella tee vekille näin:

Laita merkkilanka 104 s keskelle. Kudo normaalisti, kunnes jäljellä on 40 s ennen merkkilankaa. Ota 20 s apupuikolle työn eteen ja neulo ne yhteen normaalilla puikolla olevien silmukoiden kanssa. Työstä siis vähenee 20 silmukkaa.

Ja sitten sama homma merkkilangan jälkeen. Nyt ota 20 s apupuikolle työn taakse ja kudo silmukat taas yhteen tavallisella puikolla olevien kanssa.

Sitten hihoihin. Luo 32 silmukkaa sukkapuikoille ja neulo suljettuna neuleena jälleen 4 o 4 n resoria 6 senttiä. Neulo sen jälkeen oikeaa. Kun olet neulonut 10 senttiä, tee ensimmäiset lisäykset. Lisää 1 silmukka kierroksen aloituskohdan molemmille puolelle, yhteensä siis 2 silmukka. Neulo lisäykset seuraavalla kierroksella kiertäen, ettei kohtaan tule reikää.

Tee lisäykset aina 10 sentin välein yhteensä 4 kertaa = hihassa on lopulta 40 s. Kun hihan mitta on noin 50 senttiä, päätä kierroksen alun ja lopun molemmilta puolilta 5 silmukkaa, yhteensä siis 10 s.

Jatka neulomista jälleen isoilla pyöröpuikoilla ja lisää ensimmäisellä kerroksella hihat paikoilleen.

Laita merkkilangat hihojen ja etu- ja takakappaleiden kohdille, yhteensä 4 kpl. Merkkilangat helpottavat jatkossa työtäsi, sillä noiden molemmin puolin aletaan kaventaa.

Neulo pari kerrosta vielä normaalisti, sitten aloita ensimmäiseltä merkkilangalta (minä yleensä päätän, että ensimmäinen lankani on oikea takasauma) kavennukset.

Kavenna niin, että merkkilankojen molemmille puolille jää yksi “koskematon silmukka”. Kavenna siis niin, että kun merkkilankaa ennen puikolla on 3 s, neulo 2 s yhteen. Sitten neulot yhden ennen merkkilankaan, sitten toisen merkkikangan jälkeen normaalisti. Sitten nostat yhden silmukan, neulot yhden ja vedät nostetun neulotun yli. Jokaisen merkkilangan kohdalta lähtee siis kaksi silmukkaa joka kerta.

Kavenna joka kolmas kerros yhteensä 7 kertaa.

Neulo lopuksi jälleen 4 o 4 n resoria 4 sentti ja päättele langat löyhästi. Jos teet sen liian kireästi, kaula-aukko kiristää ikävästi.

Lankaa meni viisi kerää, eli ne maksoivat paidasta yhteensä 13,12. Selän nappi löytyi Nappitalosta, maksoin noin kympin. Eli täysin omannäköisen paidan hinnaksi tuli reilut parikymppiä. Not bad!

Ja sori, jos et ymmärrä ohjetta! Olen olettanut, että tekijä ymmärtää hieman paidanneulomisen logiikkaa. Jos et, autan mieluusti, joten kysy rohkeasti 🙂

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail to someone