5N2A4103

Ennen

5N2A4469

Jälkeen

Koko kevään, kesän ja alkusyksyn samoilla Converseilla tallanneena vastaan tulee se kuuluisa ensimmäinen pesu, jota puolet kokeilijoista ylistää ja jota puolet manaa kengän rakenteen käyristymisen, kutistumisen ja värien leviämisen vuoksi.

Koska uudet Conssit maksavat kuitenkin noin seitsemänkymppiä, kannattaa nähdä vaiva, joka tekee kengistä kuin uudet. Tässä tapauksessa oikeasti vitivalkoiset.

Netti on täynnä ohjeita, mutta jokainen tuntuu saaneen eri lopputuloksen. Ehkä myös odotukset ja kenkien alkuperäinen kunto ovat erilaiset.

Tässä kolme kokeiluani lievimmästä tykeimpään:

Vanish Oxy Action:

5N2A4145

Olen mainosten uhri ja luotan pinkkiin vaaleita lastenvaatteita pestessä, mutta tällä kertaa tahranpoistoaine tekee oharit. Liotan tahroja tahnan peitossa muutaman tunnin, mutta 40 asteen pesuohjelman ja vielä erikseen lisätyn nestemäisen pesuaineen jälkeen kengät ovat likaiset. Nauhat ovat sen sijaan ihan siistit, samoin kumiosat. Sitä kuuluisaa kynsilakanpoistoainevinkkiä (siis että se valkaisee helposti kumit kuin uusiksi) ei tarvitse enää käyttää.

Dr.Beckman:

5N2A4147

Seuraavaksi uitan märät kengät Dr. Beckmanin tahranpoistoaineessa. Ohjeessa suositellaan noin vartin liotusta, minä liotan varmuuden vuoksi tunnin. Heitän Conssit uudelle neljänkympin kierrokselle ja koneeseen vielä kauhallisen Vanishia. Nyt kengät ovat huomattavasti puhtaammat, mutta kengän taitteissa näkyy selkeitä pinttymiä edelleen.

Kloriitti:

5N2A4154

Upotan kengät vesi-kloriittiseokseen, johon olen uhrannut valkaisuainetta puolisen pulloa. Ohjeen mukaan se pitäisi mitata desin osissa. Tunnin jälkeen lorautan loppupullon ja pidän tennareita siellä vuorokauden. Odotus tuntuu lievältä pettymykseltä, sillä en huomaa muutosta edelliseen. Pinttymät eivät vaalene itsekseen, vaan ne olisivat kaivanneet neuvoa, jota en laiskuuttani jaksanut toteuttaa: juuriharjalla hinkkaamista heti alussa. Joten tee se!

Kengät ovat kuitenkin hyvin siistit, ja valkaisuaineen eron huomaa vasta, kun pesen samassa puuskassa miehenkin kengät – tällä kertaa yhdellä konepesulla ja tahranpoistoaineiden yhdistelmällä. Miehen Conssit uivat kloriitissa vain puoli vuorokautta, ja vaikka ne olivat alun perin puhtaammat, omat kenkäni suorastaan loistavat niiden rinnalla.

Kengän muoto säilyi hyvin, kun niitä kosteina välillä jalkaan veteli. All Star -logosta tosin lähti vähän väri leviämään, mutta sitä ei huomaa kuin läheltä katsomalla. Ja harvapa niitä kenkiä muutaman sentin päästä tuijottaa.

Jotkut suosittelevat myös uusien nauhojen ostoa, mutta se olisi ollut tässä tapauksessa rahan tuhlausta: nauhat lilluivat samassa kloriitissa ja hohtavat melkein niin, että häikäisee.

Ihan hyvä diili parin euron puhdistusaineilla!

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail to someone