5N2A0025

Osa neulojista ei uskalla tehdä sukkia, koska niihin pitää tehdä kantapää.

Miksi? Eihän siinä ole mitään hankalaa, kun vain kutoo tarkasti ohjeen mukaan.

Suurinta osaa taitaa kuitenkin pelottaa kantapään tuplaneule, joka kudotaan samaan aikaan kuin kavennukset ja jonka tarkoitus on vain ja ainoastaan tehdä kantapäästä vahvempi. Ei sitä ole mikään pakko tehdä.

Joten älä tee! (Ainakin minun vuosia vanhat sukkani kyllä räjähtävät lopulta ensimmäisenä kärjistä.)

Sukilla on käyttöaikansa, ja kun ne hajoavat, ne voi paikata tai kutoa uudet. Eiväthän ne ole sen kummemmat kuin käyttöön tarkoitetut villasukat – eivät mitään jälkipolville ihailtaviksi jätettäviä luomuksia.

Tämä ohje on vauvan/pienen lapsen kokoa. Sitä voi modata aika helposti vain lisäämällä silmukoita samassa suhteessa.

Beiben sukkaan tarvitaan sukkapuikot numeroa 3 ja vähän paksummille puikoille tarkoitettua lankaa alle 50 grammaa. Nämä vetelin jostain villapaidan jämälangoista (Dropsin Baby Alpaca Silk, puikkosuositus 3,5), ja lankaa kului keittiövaa’an mukaan vain 24 grammaa.

Luo tuplapuikoille 40 silmukkaa. Tuplapuikkoja tarvitaan siksi, että sukan suusta ei tule liian tiukka. Jaa silmukat neljälle puikolle ja kudo 2 nurin 2 oikein -resoria sen verran, kuin huvittaa. Tässä tapauksessa taisi mennä noin 6 senttiä.

5N2A0106

Sitten se kantapää, jota ei tarvitse pelätä:

Kudo resorin viimeisellä kierroksella neljäs puikko normaalisti ja kudo samalle puikolle vielä uuden kierroksen ensimmäinen puikko resoria. Puikolla on siis 20 silmukkaa.

Käännä työ ja kudo se 20 silmukan puikko nurjaa neuletta. Kudo tämän jälkeen vuoron perään oikea kerros ja nurja kerros 12 kertaa, eli kudot yhteensä 13 kerrosta sileää neuletta ihan normaalisti.

Kun olen nyt jälleen aloittamassa uutta oikeaa kerrosta, aloita kavennukset. Se tapahtuu näin:

Kudo 12 silmukkaa oikeaa, nosta 1 silmukka, kudo 1 oikein ja vedä kutomatta jätetty sen yli. Kutomatta jää vasemmalle puikolle 6 silmukkaa.

Käännä työ. Nosta tässä vaiheessa puikon ensimmäinen silmukka äläkä kudo sitä. Kudo sen jälkeen 4 silmukkaa nurin ja kudo 2 seuraavaa nurin yhteen. Puikon laitaan jää taas kutomatta 6 silmukkaa. Käännä työ.

Jatka samalla tavalla vähentäen yksi silmukka työn lopusta jokaisella kerroksella, kunnes vähennettävää ei enää ole. Muista aina nostaa kerroksen ensimmäinen silmukka kutomatta sitä. Lopulta puikolla on yhteensä 6 silmukkaa.

Eihän ollut vaikeaa? Joka tapauksessa vaikein osuus on ohi jo!

Nyt jaa nämä 6 silmukkaa kahdelle eri puikolle ja nosta molempien kantalappujen reunasta näille puikoille 7 silmukkaa per puoli. 6 silmukkaa on helppo ottaa kantalapun reunasta, seitsemäs lähtee nätisti kantalapun ja resorin taitteesta, jotta siihen ei tulisi reikää.

Jatka sitten kutomista normaalisti neljällä puikolla eli kudo pelkkää oikeaa. Työsi jatkuu käytännössä neljännen puikon keskeltä, mutta päätä nyt, että uusi kierroksesi alkaa aina kantalapun keskeltä. Kun kudot ensimmäistä kerrosta kantalapusta nostettujen silmukoiden päälle, neulo nuo silmukat kiertäen eli nappaa niiden etu- tai takareunasta (riippuen, kuinka olet ne nostanut) ja väännä silmukka kierrokselle, ettei siihen tule isoa reikää. Huomaat kyllä kokeilemalla, kuinka sen teet!

Nyt loppusukka onkin enää huoletonta huristelua kohti kärkikavennuksia. Eli ei enää muita vähennyksiä matkalla!

Neulo, kunnes lapsen pikkuvarpaat peittyvät, toisin sanoen kaksi senttiä ennen sukan loppua. Meidän skidillä suoraa neuletta tuli kantalapusta mitattuna 11 senttiä.

Sitten alkavat helppoakin helpommat kärkikavennukset: kudo joka ikisellä puikolla 2 ensimmäistä silmukkaa yhteen, kunnes jokaisella puikolla on 2 silmukkaa. Yhteensä siis 8 silmukkaa.

Katkaise lanka ja ujuta se silmukoiden läpi ja kiristä.

Voilà! Ensimmäinen sukkasi on valmis! Ja ei kuin toinen samanlainen perään… Ja ehkä toinenkin pari.

Sori, näihin jää koukkuun <3

5N2A0049

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail to someone