5N2A6664

Nyt lähti raakakakkuneitsyys!

Olen pitkään kuolannut terveellisempiä makeita, ja kun sain käsiini tuoreen Maria Lönnqvistin kirjan Raakaleipurin parhaat kakut, oli pakko tyhjentää isomman ruokakaupan superfoodhylly (ja ohhoh, myös kauhistella laskua). Tsiisös, minkä hintaista raakakakkuilu on perushiilarileivontaan tottuneelle!

No kyseessä on kuitenkin terveys, ja on valintakysymys, haluaako sitä yrittää vaalia syömällä lauantaimakkaraa vai salaattia. Irtokarkkeja vai raakakkua. Hintaero on huima, mutta niin on ravintosisältökin.

Tässä makeanhimossa iskin silmäni bebe-leivoksiin – raakana siis – ja vaikka raakakakkuilun kerrotaan olevan vain helppoa surauttelu blenderillä, kaikki ei mennytkään ihan putkeen.

Katso, missä missä kohtaa minä mokasin ja vältä ne!

Ohje on puolitettu Lönnqvistin kirjasta. Tällä määrällä leivoksia tuli kuusi.

Pohja
  • 1,5 dl cashewpähkinöitä
  • 1 dl kookosjauhoa
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 rkl sulaa kookosöljyä
  • ripaus vuorisuolaa
Täyte
  • 2 dl cashewpähkinöitä
  • 1,5 dl vadelmia (minä heitin pakastemansikoita)
  • 0,5 dl vettä tai laventeliteetä
  • 0,5 dl sulaa kaakaovoita
  • 1 rkl hunajaa
  • ripaus aitoa vaniljajauhetta

 

1. Ota pohjan ainekset valmiiksi.

5N2A6662

2. Blendaa cashewpähkinät jauhoksi ja kaada jauho isompaan kulhoon.

5N2A6666

5N2A6668

3. Lisää sula kookosöljy jauhoihin. Sulattaminen onnistuu ihan vaikka lämpimän veden alla hetken pitämällä.

5N2A6678

4. Sekoita cashewjauhoon.

5N2A6692

5. Lisää kookosjauhot samaan kulhoon.

5N2A6701

6. Lisää suola.

5N2A6705

7. Lisää hunaja.

5N2A6710

8. Sekoita, kunnes massa on kiinteää ja pysyy pallona. (Ja tässä kohdassa ei kannata kuvitella, että kyllä se kylmässä kiinteytyy. Ei kiinteydy. Minulla jäi murumassaksi, vaikka lisäsin hunajaa yli ohjeen, joten lisää nestettä sen verran, että massa on oikeasti hyvää tahnaa.)

5N2A6719

5N2A6726

9. Asettele pikkuvuokiin. Kokeilin huvin vuoksi erilaisia. Jos et käytä silikonisia, taipuvia vuokia, suojaa vuoka kelmulla, että leivoksen saa siitä ulos. Painele taikina vuokiin ja jätä keskelle tilaa täytteelle. (Ja laita pohjataikinaa riittävästi! Minä en laittanut, koska kuvittelin ohuen pohjan toimivan. Ei, tämä massa ei käyttäydy, kuten sokerileivontataikina, joten tee ennemmin paksusti, niin leivoksesta tulee nätti ja vuoan voi täyttää jokaista reunan poimua myöten.)

5N2A6728

5N2A6729

5N2A6730

5N2A6733

10. Siirry täytteeseen. Laita pussista tulleet kaakaovoirakeet vesihauteeseen ja sulata nesteeksi.

5N2A6734

11. Kun kaakaovoi on sulaa, ota täytteen muut aineet valmiiksi…

5N2A6739

12. …myös se hujana! (Äläkä unohda sitä ensin, niin kuin minä.)

5N2A6747

13. Surauta kaikki blendillä sileäksi tahnaksi. Ohjeissa sanotaan, että kun vain jaksaa surruttaa, cashewpähkinät kyllä sulavat, jos niitä liottaa ensin hetken. Tee niin! Tee! (Minäkin surrutin konetta pitkään ja pitkään ja pitkään, mutten liottanut pähkinöitä, joten täytteestä ei tullut sileää. Ensi kerralla tulee.)

5N2A6752

14. Täytä pohjat. Ja tee se heti nätisti. (Kuvittelin, että jääkaapissa olon jälkeen täyte on hieman helpompi tasoitella kauniisti. Se oli turha kuvitelma. Ei se siitä kummemmaksi muuttunut.)

5N2A6753

5N2A6759

15. Syö! (Näistä tuli tällä kertaa niin epäesteettisiä mokailun takia, että turha niitä on kauempaa ihailla. Mutta nyt kun tiedän, miten pitää ensi kerralla toimia, niistä tulee täydellisiä! Ja oikeasti: nämä olivat todella hyviä. Makeita, mutta eivät liian, niin kuin hunajalla makeutetut leivonnaiset yleensä ovat. Pähkinät maistuivat ihanasti läpi, ja pakastemansikat toimivat ihan hyvin vadelman tilalla, vaikka niistä olisikin varmasti saanut lisää ärhäkkyyttä. Ei taida auttaa kuin hyökätä seuraavan kakun kimppuun!)

5N2A6770

5N2A6777

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail to someone