5N2A8814 5N2A8952 5N2A9160

Tämä kevyt ja rento viskoosipaita syntyi valehtelematta vartissa ja ilman kaavoja.

Idea on antaa hihansuiden ja alareunan kaartua omassa rauhassaan, joten niitä ei huolitella lainkaan. Kaula-aukossa taas kangas on käännetty sisäpuolelle noin 10 sentin matkan, joten se näyttää siistiltä – mutta senkin reuna on jätetty tarkoituksella huolittelematta.

5N2A9041

Tämä Eurokankaasta löytynyt viskoosineulos on niin ohutta, että mielestäni keveys olisi mennyt pilalle liiallisella säätämisellä. Saumurilla olen surauttanut ainoastaan sivu- ja hihasaumat.

Halusin mahdollisimman yliolan menevän paidan, ja siksi mittasin hartioiden mitan ja lisäsin siihen noin 15 senttiä. Jotta etupuolen kaula-aukko aukeaa hieman enemmän kuin takakappaleen, se on 5 senttiä leveämpi kuin takakappale.

Etupuolen leveys on 55 senttiä, selkäpuolen 50 senttiä. Mitään hihanistutuksia en tehnyt, vaan molemmat ovat täysin suorakaiteen muotoisia paloja. Mitään kaavoja ei siis oikeasti tarvita!

Hihat ovat noin 35 senttiä korkeat (mitä nyt kankaasta sai), ja ylhäältä ne ovat 50 senttiä leveät, alhaalta 30. Ne leikkasin myös aivan käsivaralta, sillä niissäkään ei ole yhtään kaarreta.

Sitten vain tikkasin ompelukoneella kaula-aukon molemmilta puolin 11 senttiä olkapäätä kiinni, vetelin saumurilla hihat kiinni paitakappaleeseen ja lopulta vedin yhdellä otolla sivu- ja hihasauman yhteen kiinni.

Ja se oli siinä!

5N2A9116 5N2A91515N2A8892

Ja sitten se paras puoli, helppouden lisäksi: hinta. Kahdeksan euroa.

Sen verran maksoi viskoosimetri. Eli tämä paita.

Ps. Viskoosi kutistuu, välillä rajustikin, joten kastele kangas ehdottomasti etukäteen! Muuten työsi on turhaa. Tämä metri oli pituudeltaan linkouksen ja kuivausrummun jälkeen enää 75 senttiä, joten voit arvata, minkä kokoinen paita olisi ollut, jos sen olisi kastellut ensi kertaa vasta valmiina… Auts!

Pps. Siinä linkous- ja/tai kuivausrumpukierroksella myös varmistuu siitä, että kangas ei purkaudu rumasti, vaan se on riittävän tiheää kestääkseen päärmeettömän elämän. Jos näin ei ole, huolittelun voi tehdä mahdollisimman huomaamattomalla saumurin rullapäärmeellä. Jos lopputulos ei miellytä ensimmäisen oikean pesun jälkeen, reunan voi huolitella ihan hyvin vielä silloinkin, kunhan on varmistunut etukäteen siitä, ettei kangas “räjähdä” liian rajusta mekaanisesta kieputuksesta.

Onnistumisen iloa sinne päin 🙂

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail to someone