5N2A5481Putkiremonttisaagamme haastavin vaihe oli suunnitella järjettömän mallinen kylpyhuone toimivaksi.

Neliöitä on ihan riittävästi, noin seitsemän, mutta vaikeinta tilassa on, ettei siellä ole yhtään toisiinsa nähden suoraa linjaa. Aiemmin allas, pönttö, amme ja pesutorni oli vain heitelty eri seinille, ja kokonaisuus oli ruma ja sekava.

Pyysimme pohjasuunnitelmaa viideltä suunnittelijalta. Ehdotukset olivat yhtä ideattomia kuin vanha kylppärikin, eli valmiit tuotteet oli sijoitettu eri seinille eikä tila näyttänyt kokonaisuudelta. Vain toimintojen paikat vaihtelivat.

Koska mikään ei tyydyttänyt, piirsin lopulta pohjan itse. Ja kun lamppu syttyi, kylppäri on nyt suosikkihuoneeni!

1. Jaa tila kahtia: kosteaan ja kuivaan

5N2A5552

5N2A5531

Ongelmavyyhti alkoi purkautua, kun keksin jakaa tilan reilusti lasiovilla kuivaksi ja kosteaksi tilaksi. Halusin ehdottomasti ammeen ja suihkun erikseen (en siis pelkkää ammetta, jossa käydään myös suihkussa), mutta kaikki ammattisuunnittelijat tarjosivat vain vaihtoehtoa, jossa suihkukoppi on ammeen vieressä – tai typerimmillään toisessa päässä huonetta.

Kun tajusin, että voin laittaa sekä ammeen että suihkun samojen ovien taakse ja jakaa koko kylppärin kahtia, palikat alkoivat loksahtaa paikoilleen. Näin vesi pysyy aina märällä puolella ja kuiva puoli on tarkoitettu kodinhoitoa ja hengailua varten. Märkä puoli on myös muutaman sentin alempana kuin kuiva puoli, joten ei enää suihkusta leviävää vettä ja liukkaita lattioita koko kylppärissä. Jipii!

2. Suorista vino ja tee lisäseiniä

5N2A5594 (1)5N2A5493

 

Vaikeinta oli tajuta, että jokaista tarjolla olevaa senttiä ei tarvitse käyttää, jos se tekee tilasta sekavan ja monimutkaisen.

Kaikki suunnittelijat asettelivat pesutornia ties mille seinälle, mutta koska halusin sen piiloon ensikatseelta, keksin rakennuttaa kevytrakenteisen seinän sen eteen. Koneelle jäävä tila on takapuolelta ihan vempula, mutta kone rajaa sen tyylikkästi suoraksi. Myös rumat pesukonehanat jäävät koneen taakse piiloon – tosin niin, että niihin yltää tarvittaessa kädellä.

Lisäseinän ansiosta suihkutilan toiminnot järkevöityivät, kun roilotimme suihkun harkkoseinään.

3. Pyyhkeet suihkutilassa

5N2A56575N2A5581

Kuulostaa typerältä mutta toimii: Pyyhkeet on sijoitettu ammeen viereen vain reilun metrin päähän suihkusta. Ei, ne eivät kastu, vaikka vesi on aivan vieressä. Idea on kuitenkin siinä, että suihkun jälkeenkin vesi jää märälle puolelle, kun kuivaaminen tapahtuu samassa tilassa eikä pyyhettä tarvitse kurotella kuivalta puolelta.

4. Kustomoi amme

5N2A5514 (1)

Kylppärimme sentit ovat todella naftit, ja esimerkiksi allaskalusteet piti teetättää puuseppäfirmalla siksi, ettei sopivia löytynyt valmiina.

Ammekin oli jäädä haaveeksi, kun 140-senttiseen aukkoon ei löytynyt niin pieniä kivimarmoriammeita. Paitsi että löytyi, kun avasi suunsa!

Olin jo aiemmin ihastellut Schönbergin ammeita netistä, ja kun yritys esittäytyi Habitare-messuilla, menin ihastelemaan niitä livenä. Tietenkin täydellinen amme oli tarjouksessa ja manasin myyjälle, että se ei mahdu meille. Hän totesi, että no laitetaan mahtumaan. He kuulemma kustomoivat ammeita, ja nyt alun perin 147-senttinen amme komeilee meillä 130-senttisenä.

Toimitus kesti kolmisen kuukautta, mutta putkiremontin takia oli aikaa odottaa. Mikä parasta, kustomoitu amme maksoi ihan saman verran kuin tarjouksessa ollut perusammekin, ei siis ekstraa. Minä <3 mun amme!

5. Käytä aukkoja hyväksi

5N2A5515

5N2A5711Ammeen vieressä ollut entinen kaappitila suoristettiin, jotta typeriltä lisänurkilta vältyttiin taas. Koska tila oli kuitenkin mukavan syvä, siihen upotettiin muutama lasihylly, johon voi laittaa esimerkiksi pinon vieraspyyhkeitä. Tai halutessaan vaikka jonkun horsman.

Allaskalusteet ja pönttö ovat ilmassa, joten myös niiden alle mahtuu esimerkiksi vaaka (tai jotain muuta, jos se hirvittää).

Myös neliskulmaisen ammeen takanurkkaan jäävä vino tila on loistava piilopaikka: sinne voi sulloa lapsen kylpylelut ja kaikenkirjavat putelit pois silmistä. Ja näitä ammeen ympärillä olevia senttejä yksi suunnittelija piti typerinä hukkatiloina. Höpsistä, sanon minä!

//

Our bathroom renovation was a huge effort. The size of the room is ok (about 7 square metres) but the shape really weird: there is no 90 degree angles almost at all.

That’s why we had to make great plans. I asked for blueprints from five different designers, but they didn’t use any imagination to make every day life work in the bathroom.

Finally I made the plans myself (once again, haha). I got five ideas:

1. Share the bathroom to wet and dry area. I have the shower and bathtub behind the same glass doors, not a separate shower cabine and separate bathtub like the designers suggested. The rest of the bathroom is dry area for washing machines, house holding things (like ironing), toilet and so on. It works really well!

2. Make dividing wall if you need. It doesn’t cost much but it gives you plenty of more options to think where to place things you need. With an extra wall we got a place for shower and were able to hide the washing machine behind it.

3. Place the towels to wet area. Sounds stupid, doesn’t it, next to shower, what? Yes it sounds but it isn’t, trust me. Now the water stays after a shower in the wet area because you don’t need to reach the towel from the dry area. And even though the towels are only two feet from the shower, somehow they don’t get wet. A miracle, haha!

4. Custom your bath tube. Our bathtub model (from Estonia too) was originally almost 20 centimeters longer. I asked the company if they have any smaller models, and they said no – “but we can custom this for you”. And they did! So if you don’t find anything that would fit to your bathroom, just ask straight from the company and miracles can happen again. 🙂

5. Think weird angles as advance. I hide kid’s toys behind the bathtub. Like this the look of the bathroom stays clean and harmonic all the time.

Now bathroom is one of my favourite spaces of our home. It’s light, it works in every day life and it’s unique, because everything is customized there. Just stay cool and think not twice but at least billion times so it goes well as you too!

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail to someone