5N2A4746 (1)5N2A4682 (1)

Neuloosi, tuo pakonomaiseksi bambupuikkojen heilutteluksi kutsuttu puuhaste, iskee joka syksy. Koska vaatteen tekeminen kestää aina jokusen illan, suosin omissa ja lasten neuleissa ajattomia ja laadukkaita malleja, lankoja ja värejä. Että niitä voi pitää joka talvi, vuosia, kun niihin nyt kerran on vaivaa nähty.

Toinen kriteeri on päättelyn helppous. Neulominen on iiiihanaa ja rentouttavaa, mallin kasaus ja lankojen päättely ärrrrsyttävää ja pieniä perkeleitä synnyttävää. Siihen on onneksi ratkaisu: tee malli mahdollisimman valmiiksi jo puikoilla ja minimoi viimeistely.

mä Garn Studion sivuilta löytyvä ilmainen malli on loistava esimerkki siitä, miten yhdellä superhelpolla ohjeella voi täyttää vaikka lapsen koko garderoobin, kun varioi neuletyyliä, värejä, lankoja ja nappeja. Tämä sopii myös aloittelijoille, joilla puikot eivät ole aina pysyneet hyppysissä.

Villatakki neulotaan yhtenä kappaleena hihansuusta hihansuuhun, jolloin yksinkertaisen takin jipoksi nousee väärään suuntaan kulkeva neule. Neule myös tehdään kaksinkertaisesta langasta, mitä voi hyväksikäyttää luomalla jänniä väriyhdistelmiä.

Aina oikein -neule on myös maailman nopein neulomistyyli, joten takki valmistuu muutamassa tunnissa muutamassa illassa (luit ihan oikein, kyllä valmistuu!).

Tyyli 1: Little Miss Chic Lavender

5N2A4739 (1) 5N2A4495 (1) 5N2A4742 (1)

Laventelin värinen takki sai hienostuneemman tyylin, kun neuloin sen silkkiä sisältävästä, hieman kiiltävästä babyalpakkalangasta yhdellä värillä.

Koska aina oikein -neule venyy painosta enkä venytellyt neuletta sitä tehdessäni, hihoista tuli ehkä pidemmät, kuin olin kuvitellut, ja lankaa kului 50 grammaa ohjetta enemmän. No, hihat rullalle! (Ja mahtuuhan takki ainakin seuraavat pari vuotta.)

Loppulangasta tein minitaskut yksityiskohdiksi takin etumukseen, ja taidanpa jossakin välissä tehdä takkiin sopivat sukat tai tumputkin.

Lankakustannus 24,90 e + napit 4,20 e = koko takki 29,10 euroa. Ei paha silkkialpakkaneuleesta, vai mitä?

Tyyli 2: Karkkivärikakara

5N2A4561 (1) 5N2A4598 (1) 5N2A4631 (1)

Rento look syntyi kahden langan yhdistelmästä. Tällä kertaa käytin perusalpakkalankaa, jolloin pinnasta tulee rustiikkisempi. Vaihdoin myös tyylin sileäksi neuleeksi (eli oikea puoli oikeita silmukoita ja nurja puoli nurjia), jolloin yhdistelmälanka korostuu kauneimmin.

Viimeistelyvaiheessa pallottelin itse asiassa lopulta sitä, kummasta puolesta teen päällipuolen, sillä myös nurja puoli näytti tooodella trendikkäältä tässä neuleessa. Ehkä seuraavalla kerralla teenkin niin.

Kannattaa huomata, että kun neuletyyli vaihtuu, myös villatakin koko elää hieman, sillä sileä neule ei veny aina oikein -neuleen lailla. Näistä kahdesta takista tämä on passelin kokoinen meidän kärkkiväreissä kirmaavalle skidille juuri nyt ja menee ehkä vielä ensi kevään. Koon muutoksen huomasi myös lankamäärässä: lankaa meni 100 grammaa vähemmän kuin laventelissa neuleessa, siis 50 grammaa vähemmän kuin ohjeessa.

5N2A4778 (1)

Lankakustannus 14,60 e + napit 2,40 e = vain 17 euroa koko takki.

Helpossa mallissa on vain yksi pulma: se addiktoi tehtailemaan uusia variaatioita lisää. Nyt suunnitelmissa on tyylikäs ja ajaton tummansininen helmineulemalli (yksi oikein, yksi nurin ja seuraavalla kerroksella ne toisin päin) puisilla napeilla. Tuolloin koko menee näiden kahden väliin, sillä helmineule “levähtää” hieman puikoilta päästyään.

Kutominen ei kuitenkaan ole mikään synti, sillä laadukkaat neuleet voi aina laittaa kiertoon. Tai ilahduttaa pienellä vaivalla heti muita!Lapset kevät 468x60

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail to someone